Důvody, proč nejíst ovoce


 

Bude léto, všude plno ovoce. Když si ho budeme dopřávat co nejvíc, uděláme hodně pro zdraví a ještě zhubneme... TAK TOMU NEVĚŘTE!

Myslíte si, že žít výhradně jen z jablek vede k hubnutí? Ne, a například pouze banánová dieta je dokonce vyloženě výkrmná. Opravme si všeobecně přijímané pravdy o vhodnosti ovoce!

 

PODÍVEJTE SE NA OBRÁZKY V NAŠÍ FOTOGALERII, CO JEDNOTLIVÉ DRUHY OVOCE OBSAHUJÍ

 

 

 

Ze všech stran jsme si zvykli slyšet doporučení, že máme jíst co největší podíl přírodní syrové stravy. Jenže se přitom zapomíná na energetickou hodnotu, která je u ovoce mnohem vyšší než u zeleniny! Jeho obsah tvoří voda 70 až 96 %, zbytek pak převážně sacharidy.

Jen 2x denně, ne víc!

Ovoce je sladší, takže nám lépe chutná, ale tento chuťový bonus není zadarmo. Je důsledkem mnohem vyššího podílu cukrů.

Zatímco zeleninu si můžeme dopřávat v podstatě bez omezení, s ovocem buďte opatrnější: při redukci váhy je vhodné sníst jeden, maximálně dva kousky denně.

A na sušené ovoce raději zapomeňte úplně, i třeba jako na součást různých musli nebo snídaňových cereálií. Ovšem při chuti na sladké je samozřejmě vhodnějším řešením než běžná čokoláda nebo různé sladkosti.

Ať nepřiberete

Výhradně ovocné diety se k hubnutí nehodí vůbec. K pocitu sytosti se musí sníst dost velké množství ovoce, což znamená vysoký příjem nežádoucích sacharidů.

V důsledku vysokého obsahu cukru v plodech dojde ke kolísání hladiny krevního cukru, což může velmi brzy po jídle vyvolat opětovné pocity hladu. Navíc tělu budou chybět další látky, které v ovoci nejsou.

Samozřejmě, spousta důležitých a prospěšných látek v ovoci opravdu je. Obsahuje velké množství minerálních látek a vlákniny. Najdeme v něm vysoký podíl vitamínů (především C), vlákniny a minerálních látek.

V čem ovoce nenahradíš

Věděli jste například, že jahody obsahují kyselinu listovou, kterou jinak hledáme spíš v listové zelenině? Tuto důleitou látku si tělo neumí vyrobit, ale stále se objevují nové vědecké informace, proč je mimořádně důležitá pro naše zdraví.

Příjem vitamínů je nejlepší v jejich přirozené formě. Jakmile dbáme na dostatečné množství zeleniny a ovoce na talíři, není třeba dále konzumovat umělé multivitaminové a minerální přípravky. Naopak – příliš mnoho tabletek by mohlo i uškodit.

 

 

 

JAHODY

 

 

Jako většina druhů ovoce, i jahody jsou tvořeny převážně vodou (87 %) a hýří vitaminy (A, B, C, E) i minerály (zinek, draslík, bór, fosfor, hořčík, fluor, kobalt, vápník, síra). Díky tomu působí všeobecně pozitivně – urychlují látkovou výměnu v těle, mírní horečky, záněty a nachlazení, jsou skvělým potravinovým doplňkem pro lidi s cévními problémy a pomáhají také při léčbě dny, močových a žlučových kamenů. Jahody také obsahují spoustu vlákniny a málo cukru – což je ideální kombinace pro dietáře. Nezaměnitelnou chuť a vůni jim dodává bohatý koktejl organických kyselin: jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové a ellagové. Někteří lidé jsou na ně sice alergičtí, to je však bohatě vyváženo účinkem posledně zmiňované kyseliny – ellagové – která zabraňuje karcinogenům měnit zdravé buňky v nádorové.

 

 

BORŮVKY

Jako léčivka se borůvka užívá po staletí. Už naše praprababičky znaly její blahodárné účinky. Není divu. Toto lesní ovoce přímo přetéká vitaminem C. Zároveň je přírodním zdrojem silných antioxidantů (karoten, antokyan, pterostilben), tříslovin (tanin) a železa. Superkoktejl účinných látek posiluje imunitní systém, působí jako prevence a lék infekcí i nemocí z nachlazení, léčí střevní potíže, funguje jako prevence rakoviny. Vyrovnává hladinu cukru v krvi diabetiků a prokazatelně posiluje vidění ve zhoršených světelných podmínkách.

 

 

KIWI

 

 

 Kiwi je v soutěži o obsah vitaminu C horkým favoritem. Jen málokteré ovoce mu může konkurovat. Jeden plod vydá na celou denní dávku, v 1 gramu je 1 miligram vitaminu C. A také spousta hořčíku, draslíku a vitamin E. Díky tomu funguje kiwi jako výborná prevence chřipek a nachlazení. Podporuje také látkovou výměnu, funkci srdce i svalů a růst kostí. Zpevňuje tepny a vaziva, posiluje imunitní systému, zlepšuje vidění. Omezuje krvácení z dásní. Pomáhá zvládat stresy, působí na tvorbu hormonů pro dobrou náladu a zvyšuje schopnost soustředit se.

 

 HROZNOVÉ VÍNO

Ve složení hroznového vína dominují dva druhy živin: sacharidy a vitaminy skupiny B. Při únavě stačí vzít si pár bobulek a rázem pocítíte příliv energie. Víno totiž obsahuje hlavně jednoduché cukry (glukózu a fruktózu), které se rychle vstřebávají do krve. Složením se tak trochu podobá mateřskému mléku a medu. Pozitivní účinek mají však i kyselina ellagová, prvky draslík, železo a bór nebo flavonoidy – antioxidanty, jež likvidují tzv. volné radikály a tím oddalují proces stárnutí. Ale pozor! V kombinaci s některými potravinami (kefír, mléko, perlivá voda, alkohol) mohou hrozny podráždit žaludek.