
Z kuchyně
rady našich babiček
*Chléb nebude plesnivět pokud k němu do misky ve které ho skladujeme přidáme kousek syrové brambory.*
*Sníh z bílku bude tužší,když před šleháním přidáme na každé vejce jednu lžičku vody.Pokud přidáme lžičku soli nebude sníh řídnout.*
*Chybí-li nám při pečení prášek do pečiva nahradí ho rum.Stačí když do těsta přidáme 3 až 4 lžíce alkoholu,což zhruba odpovídá jednoho sáčku prášku.*
*Dřevěné prkénko bude krásně čisté a bez nežádoucích pachů pokud ho namočíme na tři hodiny do octové vody.*
*Aby se při výrobě džemů a marmelád nevytvářela na povrchu v hrnci pěna vytřeme vnitřek nádoby glycerinem.*
*Nové brambory se lépe škrábou a nebarví ruce,když je předem namočíme do vody s hrstí soli.* *Aby byly ovocné knedlíky chutnější přidáme do vody ve které je vaříme trochu rumu nebo vanilkového cukru.* *Pachu při vaření rýže se snadno zbavíme,když k rýži přidáme jednu oloupanou cibuli do které napícháme několik hřebíčků.Cibule rýži ochutí a hřebíček zlikviduje nepříjemný zápach.* *Salám se lépe oloupe pokud ho necháme nejprve 30 minut ponořený ve studené vodě.* *Bramborové těsto snadno rozválíme aby se nelepilo na váleček,když váleček potřeme tukem.*
Perníčkové tipy Upečené perníčky potíráme ještě dokud jsou horké rozkvedlaným vajíčkem. Získají tak lesk. Po upečení necháme perníčky chladnout na rovném místě, aby se nezkroutily. Než budete šlehat polevu na zdobení perníčků, bílek zkuste přecedit přes silonovou punčochu. V bílku nezůstanou žmolky a nebudou ucpávat ustřižený růžek pytlíčku při zdobení polevou. Při válení perníkového těsta doporučuji , válet těsto přes rozstřižený mikrotenový sáček . Těsto se nelepí na váleček a je krásně hladké. Smetanový dort Dort připravený z jahod mražených je také výborný, ale může se stát, že nebude tak hezky držet tvar po rozkrojení, jako dort, připravený z jahod čerstvých. Čerstvé jahody je možné zakoupit v supermarketech i v zimním období.
Bramborové knedlíky se nerozvaří, pokud do vody, ve které je vaříme, přidáme trochu hladké mouky. A pokud vaříme brambory, solíme je až před scezením, také se nerozvaří. Mouka Základem každého těsta je správně zvolená mouka, v zahraničních kuchařkách se neuvádí druhy. Proto bychom měli vědět, že hrubá mouka se používá na nadýchané koláče a knedlíky, polohrubá na kynutá těsta, piškotová těsta a dorty a hladká na záviny. Záleží však na druhu těsta.
Rozmrazování v mikrovlnce Rozmrazujeme-li potraviny v mikrotenovém sáčku, nesmíme jej zapomenout na několika místech propíchnout, aby mohla unikat pára! Chléb a jiné pečivo rozmrazujeme na talíři vyloženým papírovým ubrouskem, který přebytečnou páru odsaje. Ohříváme v mikrovlnce Smažené řízky a pečenou drůbež s kůrkou pokapeme rozpuštěným máslem a ohříváme nepřikryté. Zeleninu a přílohy ohříváme pod pokličkou podlité trochou vody.Bramborové knedlíky